Stoppa regeringens hyreschock

Stoppa otryggheten för vanligt folk 

Trots att all fakta visar att hyrorna chockhöjs med marknadshyror vill regeringen införa “fri hyressättning” på nybyggda hyresrätter. Och trots coronakrisen väljer partierna att tillsätta en utredning som bokstavligen ska bereda väg för höjda hyror. Det är tondövt – och kommer bara öka otryggheten för vanligt folk. Men frågan är långt ifrån avgjord.

1.

Skriv under och bli
en del av kampanjen.

2.

Påverka din politiker.

3.

Dela kampanjen och
få fler att gå med.

Skriv under här:

Är din politiker att lita på? 

Din region har flera riksdagsledamöter. De är dina politiker och de ska företräda dig. I dag är sju av tio väljare negativa till regeringens planer på marknadshyror. Ändå har inte alla politiker gett klara besked. Du har rätt att veta var just din riksdagsledamot står i frågan. Mejla din politiker och kräv ett “nej till marknadshyror” – annars är inte politikern att lita på.

Fakta

Vad är marknadshyra?

Det innebär att hyresvärden ensidigt bestämmer hur mycket du ska betala i hyra, helt utan förhandling.

Vad har vi för system för hyressättning idag?

Idag har vi kollektiva förhandlingar. Det innebär att hyresvärden inte kan sätta hyran ensidigt, utan måste förhandla hyran med Hyresgästföreningen.

Varför är det så dåligt att införa marknadshyror på nyproduktion?

Därför att modellen med kollektiva förhandlingar sätts ur spel. Till en början kommer det drabba alla som flyttar till en nyproducerad hyresbostad, lägenheter som redan idag har en högre hyra. På sikt kommer alla lägenheter få höjda hyror eftersom den kollektiva förhandlingen försvinner.

Hur mycket kommer min hyra att höjas med om marknadshyror införs i Sverige?

Det beror på var du bor. Vi undersökte våren 2018 sammanlagt 29 kommuner. Läs rapporten här. För en tvåa på 58 kvadratmeter innebär det att hyran går upp från i genomsnitt 6 400 till 9 600 i Stockholms stad. För samma lägenhet i Göteborg motsvarar det en hyresökning från 5 500 per månad till mellan 7 300 och 8 300 kronor per månad och för Halmstad beräknas hyreshöjningen vara 31 % om marknadshyra införs.

Inte medlem i Hyresgästföreningen än? Vi arbetar för allas rätt till ett bra hem, till en rimlig kostnad. Som medlem har du en stark och kunnig organisation som stöttar dig i ditt engagemang, förhandlar hyran och hjälper dig med hyresjuridisk rådgivning om det behövs.