Jag hyr en hyreslägenhet i andra hand och tror jag betalar för hög andrahandshyra. Vad ska jag göra?

Om du misstänker att du betalar för mycket i andrahandshyra kan du ansöka till hyresnämnden om att få din hyra prövad. Då kan du få tillbaka pengar som du har betalat för mycket, upp till två år retroaktivt. För hyresavtal som ingåtts före första oktober 2019 gäller 1 års retroaktivitet. Men det måste vara en hyresrätt du hyr – för bostadsrätter kan andra regler gälla.

Om du hyr en möblerad lägenhet får du räkna med ett påslag på 10-15 procent utöver förstahandshyresgästens hyra. Om du betalar mer än det kan hyresnämnden bestämma att förstahandshyresgästen ska betala tillbaka den del av hyran som överstiger det som räknas som skälig hyra.

Leta ny lägenhet innan du begär pengarna tillbaka

Försök att få tag i en ny lägenhet innan du begär tillbaka pengar för hyran. Om du har bott i andrahandslägenheten mindre än två år har du nämligen inget besittningsskydd, och kan bli uppsagd av vilken anledning som helst. Då är det klokt att vänta med ansökan till hyresnämnden tills du har ordnat ett annat boende.

Ansökan måste vara inne tre månader efter flytten

Vänta inte alltför länge med din ansökan. Om du har flyttat från lägenheten måste din ansökan om återbetalning ha kommit in till hyresnämnden inom tre månader från det att du flyttade. Datum för ansökan till hyresnämnden är utgångspunkt för när man beräknar retroaktiv återbetalning.