Grannens hundar skäller och deras fåglar skriker. Måste jag acceptera oljuden?

Som hyresgäst ansvarar man för att de egna husdjuren inte stör andra personer som bor i huset. Om du blir störd av grannens husdjur bör du prata med grannen och berätta hur störande djurens oljud är. Om det inte hjälper kan du ta hjälp av värden.

Om du blir störd av en grannes husdjur är det bästa att du pratar med din granne och att ni tillsammans kommer fram till en lösning. Kontakta hyresvärden om det inte hjälper att prata med grannen om att djuren stör dig.

Får du ingen hjälp av hyresvärden så kan du vända dig till Hyresnämnden. De kan besluta att värden ska se till att störningarna upphör. Det gäller dock bara om de störande ljuden är så allvarliga att de klassas som en störning i lagens mening. I så fall kan du eventuellt ha rätt till nedsatt hyra under den tid som störningarna pågår, räknat från den dagen du anmälde störningarna till värden.

Ett tips är att anteckna varje gång du har blivit störd så att det finns en klar bild över störningarnas omfattning. Skriv upp datum, veckodag, klockslag och hur länge störningen pågår.

I alla sådana här fall är det viktigt att kunna bevisa hur allvarliga störningarna är. Kontakta kommunens miljökontor och hör om de kan hjälpa dig att mäta ljudnivån på djurens oväsen.

Det här kan du göra själv

  • Anteckna störningarna
  • Prata med grannen, eller värden.
  • Vänd till dig hyresnämnden om hyresvärden inte gör något.
  • Kontakta kommunens miljökontor