”Jag hostade så mycket att jag kräktes”

maj 6, 2020 3:49 e m

Det börjar som en förkylning, men blir inledningen till en mardrömslik karantän under två månader. Madelene Andersson berättar om hur covid 19 drabbade henne, den mardrömslika tiden i isolering – men också om hur Goda grannar blev en ljuspunkt i tillvaron.

Madelene Andersson är ännu inte frisk. Kroppen värker, viruset verkar klamra sig fast.
– Jag är hes och täppt. Mina slemhinnor är helt svullna så det täpper igen mina öron. Vissa dagar har jag så fruktansvärt ont, förklarar hon.

I juni förra året börjar hon ett nytt jobb som medicinsk sekreterare på sjukhuset i Halmstad. Madelene Andersson, i dag 24 år gammal, berättar om hur hon hade längtat efter att börja jobba efter utbildningen.
– Jag tog examen från utbildningen till medicinsk sekreterare, efter två år på en yrkeshögskola, i maj förra året. Sedan började jag jobba mer eller mindre direkt efter det. Min mamma är sjuksköterska och efter gymnasiet började jag känna allt större sug efter att jobba inom vården.

”Avsaknaden av social kontakt kan vara nästan är lika tung som sjukdomen i sig”

Hon älskar sitt jobb. Bara under det första året har hon lärt sig något nytt mer eller mindre dagligen, även om det periodvis är pressande.
– Jag får reda på väldigt mycket om hur människor mår. Som nyutbildad är det lätt att engagera sig i jobbet, att ta med sig alla upplevelser hem. Det är viktigt att bygga upp en mur, säger hon.

I början av mars i år får Madelene Andersson ont i halsen och feber. En vanlig förkylning, tänker hon. Efter några dagar hemma känner hon sig bättre och går tillbaka till jobbet. Dagen därpå, en fredag, går Folkhälsomyndigheten ut med riktlinjer om att alla med förkylningssymptom ska stanna hemma.
– Fredagen den 6 mars blev jag hemskickad. Det var bara att gå från jobbet utan att säga hej då. När jag kom hem ringde jag, som så många andra, 1177 för att få råd. Efter en och en halv timme i telefonkö kom jag fram men fick besked om att bara akut sjuka fick testas.
– I början var det inte så farligt, som en vanlig förkylning med feber och hosta. Men den andra veckan blev jag väldigt dålig: feber, luftvägssymptom och svår hosta.

Efter tre veckor hemma får hon komma till en mottagning för patienter som misstänks vara smittade av covid 19.
– Alla var fullt klädda i skyddsdräkter och andningsmasker. Beskedet jag fick var att fortsätta vara hemma, att inte gå ut överhuvudtaget, säger hon.

Madelene Andersson beskriver tiden i isolering hemma som både psykiskt och fysiskt påfrestande. Hennes skildring är mardrömslik.
– Vissa veckor vaknade jag upp mitt i natten och kunde inte andas, jag hostade så mycket att jag kräktes. Det var en fruktansvärd panikkänsla. Och det faktum att jag bor ensam gör attackerna ännu obehagligare, förklarar hon.

Sängen eller soffan. Föräldrar som hjälper till att handla, men ställer kassarna utanför dörren. Böcker, strömmade teveserier. Vardagen hemma är monoton och närmast outhärdlig. Madelene Andersson förklarar att avsaknaden av social kontakt nästan är lika tung som sjukdomen i sig.
Men en dag får hon ett telefonsamtal från en kontaktperson på Hyresgästföreningen. De ringer runt bland sina medlemmar för att kolla läget och se om någon behöver hjälp eller stöd.

Madelene Andersson blir matchad med en volontär i Goda grannar-nätverket, framför allt för att få en kontinuerlig social kontakt.
– Jag blev matchad med en volontär som också bor i Halmstad och kunde ringa dagtid. Det var superskönt att ha löpande kontakt med någon, både för att stämma av och för att ha ett socialt utbyte. Bara det faktum att du får andra perspektiv från någon hjälper verkligen.

Veckorna i sjukdomsdimman gör att hon inte riktigt vågar hoppas på när hon ska bli fullt frisk.
– Det är på väg åt rätt håll men går fruktansvärt långsamt. Jag har lärt mig att ta det dag för dag.

Perioden i karantän har gjort att Madelene Andersson omvärderat mycket av det hon tidigare tagit för givet. Tillvaron framstår i helt nya konturer, menar hon.
– Jag har alltid varit en person som njuter av egentid. Men sjukdomen har öppnat ögonen för hur betydelsefulla människorna omkring en är. Livet är verkligen skört. Den här perioden har gjort att jag ser allt genom ett annat ljus.

Nu längtar hon mer än något annat efter att börja jobba och träffa vänner.
– Bara en sådan sak som att gå och handla, se människor, ta en fika. Det ser jag mest av allt fram emot.

Fakta: Goda grannar

Goda grannar är Hyresgästföreningens initiativ för att organisera medborgare som vill hjälpa till i den pågående coronakrisen, oavsett om de är medlemmar i Hyresgästföreningen eller inte. Över 10.000 volontärer har redan gått med i vårt volontärnätverk och antalet ökar stadigt.

Gå med i Goda grannar

På grund av den pågående coronakrisen har många sett sitt liv förändras drastiskt. De som tillhör riskgruppen och de som är sjuka behöver därför extra stöd från solidariska medmänniskor som ställer upp.

Madelene är bara ett av tusen fall där vi matchat ihop en volontär med en behövande. Kan du tänka dig att ställa upp som livsviktig volontär eller behöver du hjälp på grund av coronapandemin? Fyll i formulären nedan!

Om vill hjälpa till

Fyll i dina uppgifter nedan ifall du vill vara med på vår lista över volontärer. Ifall någon i ditt område behöver hjälp så kommer vi höra av oss. Det är alltid helt frivilligt att hjälpa till!

Om du behöver hjälp

Fyll i dina uppgifter nedan så kommer vi försöka matcha dig med en volontär i ditt område. Om du eller en bekant behöver hjälp men saknar e-post, ring Hyresgästföreningen på 0771 443 443 så löser vi det. Vi svarar måndag till torsdag 8:30-16:30 samt fredag 8:00 – 16:00.